28 år efter Tjernobyl: Ivan og Maria bor ved reaktor 4

For 28 år siden eksploderede atomkraftværket i Tjernobyl, og indbyggerne blev evakueret. Nogle få er vendt hjem, men de får nu besøg af turister.

 

Ivan Ivanovych Semenuik har ikke bare jord under neglene, men også imellem sit ansigts furer.

Han rækker mig et glas hjemmelavet ahornsaft. Men hvor er vandet fra? Og hvad med træet, det er tappet fra? Er det giftigt?

Jeg havde aldrig troet, jeg ville være bange for at drikke ahornsaft, men det er jeg nu.

Ivan og hans kone Maria Kindrativna Semenuik, der er klædt i gummistøvler og farvet tørklæde, opbevarer den klare væske i en gennemsigtig 10-liters vanddunk. Vi sidder i deres køkken, et under 15 kvadratmeter stort rum med hvide og lyseblå vægge, præcis som i resten af byens huse. Inden jeg er kommet herind, har jeg underskrevet en erklæring om ikke at drikke vand fra området. Men jeg er gæst i deres hjem, så jeg drikker den sødlige saft alligevel.

Sagen er, at Ivan og Maria bor i landsbyen Paryshyv tæt ved Tjernobyls atomreaktor 4, der eksploderede i 1986 og spredte enorme mængder af radioaktive partikler. I en radius af 30 kilometer har myndighederne lavet en sikkerhedszone, hvor det er ulovligt at opholde sig uden tilladelse. Alligevel bor Ivan, Maria og 200 andre mennesker her. De trodser loven, strålingsfare og ensomhed. Hvorfor?

Læs hele historien på Politiken.dk.